Sunday, November 2, 2008

Jaws in Town

E timpul pentru un nou episod!

Cu zidurile si terariul, treaca-mearga: dar animalutzul? Coralul a aparut foarte rapid in peisaj! Sursa noastra avea doar in perioada de primavara animale disponibile, si dupa cum Ramunc avea un transport organizat, am pus si ceva verdetzuri pe lista de cumparaturi. Nici n-ajunsesem sa ma dezmeticesc bine din decizia luata, ca intr-o dupa-amiaza am fost chemat in mare graba la imparatie sa ne uitam la minunea de serpe.
Fara prea mult stres de la transport, statea cuminte in sacul de panza si dadea cu nasul sa iasa la aer. Dupa o scurta examinare a gurii si a dintilor, decizia a fost unanima si executata in zece secunde: animalul asta n-are ce cauta decat in terariu, ferecat cu patru lacate. In fine, cred ca terariul de carantina avea doar doua... cert e ca dintisorii lui,... pana cauciucului...

Dupa cum poate stiti, boa de smarald are cei mai mari dinti raportat la dimensiuni, dintre serpii neveninosi. Dupa o scurta rasfoire prin carti si net, cifra este de "up to 1.5inch"=3.7cm. Asta la un sarpe ce ajunge la doar 2.5m lungime. Daca tot m-am apucat, sa va mai spun cate ceva despre ei: specia este exclusiv arboricola - din accidente, momente de rataciri si spirit de aventura, poate s-o mai gasi vreunul si pe sol, dar in mediul natural foarte rar. Traieste in America de Sud, in paduri tropicale din zone joase - cu o distributie geografica din Columbia, Venezuela si statele Guyana, pana la o limita sudica undeva in Brazilia. Exista mai multe varietati, sa zicem 5, dar cele mai comune sunt doua: Guyana Shield si Amazon Basin. Se vorbeste despre el ca fiind unul din cei mai frumosi serpi: culoarea este verde cu pete albe, iar burta galbena. Petele sunt distincte si mult mai pronuntate la varietatea Guyana Shield, in vreme ce Amazon Basin are practic o dunga alba pe spinare, ce uneste petele intre ele. Nuanta, dispunerea solzilor, temperamentul - sunt cateva alte criterii dupa care se pot distinge subspeciile (inca neoficiale). Animalul este nocturn, aproape intreaga zi stand incolacit in pozitia specifica pe cate o creanga. Vaneaza tot ce misca: doar pentru ca sta in copac nu inseamna ca zboara dupa pasari si lilieci, ba chiar predominant se hranesc cu mamifere mici. Tot o postura specifica este si cea de atac, atarnand cu corpul in forma unor anse - pentru a se putea intinde cu rapiditate. De regula isi pastreaza coada invartita o tura sau doua peste o craca: evident, pentru a nu cadea in cap. Vederea nocturna este ajutata si de senzorii infrared de pe marginea gurii, din fosele termoreceptoare (care, asadar, nu se gasesc acolo doar pentru a imita un design de BMW Z3 ;) ).

Cam asta despre corallus in mediul lui natural. Noul nostru prieten se gasea insa intre peretii unui borcan de carantina, iar noi nu ne mai puteam dezlipi ochii de pe el. Desi,... "avea cu ce",... n-a dat niciun semn de agresivitate sau iritare. Trebuie inteles ca aceasta ar fi exceptia de la regula! - boa de smarald sunt in general cu temperament navalnic, animale care te tin la respect - sigur ca poti ignora aceasta realitate si sa-l dragalesti ca pe un piton regal, dar de ce sa nu folosesti un capsator mare in loc? Se spune ca o muscatura de la un astfel de sarpe n-o vei uita-o prea curand.

Dar al nostru si-a luat rapid casa temporara in primire, in vreme ce alaturi fierastraiele si bormasinile au inceput sa lucreze la cea "pe bune".

Iata doua link-uri cu pozitiile despre care vorbeam:
- pozitia de repaos (chiar daca in poza nu e cel mai sanatos animal pe care l-ati vazut...)
- pozitia de atac

c u later

No comments: