Tuesday, April 3, 2007

Lap 3

How about that, o zi foarte acida azi.
Nu va duceti prea departe cu gandul, e vorba ca mai pe la ora 3 as fi facut orice pentru un Dicarbocalm: combinatia de azi a fost un mix explozivo-PH-mic nu tocmai apreciat de stomacul meu.

Asa incat pe acelasi fundal sonor de sculat morti cu masina prietenului nostru Kumar mi-am legat iarasi laptop-ul de piept ca sa va explic putin mancarea indiana.
Dak azi vin cu complaintu de clorhidric e doar un accident usor, raman altfel la parerea ca sunt in raiul Clauzilor Balanei si, "simultan", in iadul carnatzarilor care propuneau followup-uri la Camelot: si ca votez cu [aproape] toate orificiile pentru prima varianta.

Arunc privirea pe geam si primele imagini culinare ce vi le pot trimite sunt ale vanzatorilor ambulanti de care m-am cam tzinut deoparte: cel mai frecvent prepara la un ceaun imens sau in cratitoaie de armata tot felu de zupe si orezuri pe care ti le trag in farfurii de plastic, in mijlocu strazii. Nu stiu cat sunt de incredere da' de obicei n-arata prea fericit, in prafu shi caldura de aici. Oricum, sunt la tot pasu, aproape de rezidencza unde stau sunt vreo 5 astfel de orezari pe vreo 2 metri patrati de poteca, iar seara e o forfota nebuna de guri flamande in jurul lor.

Mancarea este in cea mai mare parte vegetariana, iar pentru carnuri te cam taxeaza. De exemplu la firma am luat o singura data meniul non-vegetarian. Cum spusei, masa full vegetariana este 28rp (un euro se apropie de 60rp) shi poti manca sa pleznesti. La meniul de chicken kebab (kebab nu este kebab ci sunt un fel de putulici de pui facut gratar un fel de copanelutze trase in ceva rosu spicy) mi-au dat pe 50rp impresionantul nr de 3 astfel de miniaturi de carnita cu un pic de sos si un orez simplu...
Mancarea vegetariana in schimb e mult mai diversificata. De obicei se mananca un orez sau niste pite ca niste lipii/clatite amestecat sau, respectiv, inmuiate, in mai multe "curry"-uri. Ah. Sa ne revenim: curry nu inseamna ce vorbim noi la curry, de altfel makar atata stiam si dinainte de a pleca: curry nu e nici planta nici animal: nu e un condiment anume ci este un mix de condimente care poate sa fie mai iute/dulce/galben/etc. La noi probabil se vinde pe post de curry un amestec de coriandru/ghimbir/whatever, o sa incerc sa ma prind de gusturi, dar aici cuvantul inseamna oricum cu totul altceva: "curry" este un sos, sau un fel de ghiveci, sa zicem, cu o consistenta semilichida si care are inauntru diverse legume si condimente. Adica ORICE maglavais de genul asta se numeste "curry". Unele aduc inspre tocana noastra de cartofi (fara carne), altele sunt cu linte sau cu alte boabe, unele sunt lichide aproape ca o supa iar gradul de iutime, din pacate, nu poate fi ghicit dupa culoare sau miros.

Asa incat trebuie incercat. Nici pana azi n-am ajuns sa ma doboare ceva dar am impresia ca limba si altele mele nu mai raspund chiar identic ca atunci cand am aterizat in Bangalore. Deci e o chestiune de obisnuinta. Uneori cele mai nevinovate chestii s-ar putea sa fie iuti, bunaoara azi am luat un orez mai special care se prepara amestecat cu iaurt, and yes, au tras in el niste raschetzei de ardei iute verde. Pentru culoare, intr-o "ploaie de verdeata", cum se zice si la noi.

Revenind la carnitze normal ca nu m-am facut ierbivor decat pe portiuni, seara mai la un restaurant sau ceva incerc din toti crabii si crevetii, am mancat ieri un peste foarte foarte plat dar [,in ciuda acestui fapt], foarte foarte iute ;)
Partea de lactate e foarte slabista, in magazine abia sunt cateva feluri de branza, dar se poate lua lapte la tetrapak sau asa.

Se mananca si legume proaspete, gen salate de castraveti, rosii si ceapa – e interesant ca din perspectiva religioasa ceapa si usturoiul (cel putin ghidul Lonely Planet ceva in genul asta zice) nu sunt "recomandate", deoarece trezesc placeri trupesti. Pe cinstite din cate shtiu eu ceapa face somn si taie destul de multe perspective ale vreunor "date"-uri pe seara respective, dar in fine asta am citit. Oricum, nicio grija, pe aici n-am vazut ceva de genul asta, ceapa e la greu in tot felul de preparate.

Pe partea de deserturi cantina nu ne prea rasfata dar am ajuns io pe contu propriu: exista o paleta larga pe patiserie semi-moale, sunt multe dulciuri care seamana f tare cu papanasii nostri fierti, de altfel se si fac dintr-un fel de lapte coagulat, unele chestii sunt extrem de dulci sau de siropoase, altele ceva mai gumate, des amestecate cu fistic sau aluaturi mai granulate.
Sunt o multime de dulciuri vopsite (suflate) cu o poleiala argintie. Acelasi Lonely Planet India spune ca se consuma anual cca 13 de tone de argint pur (Ag) pentru a prepara vopseaua respectiva. Deci se intelege ca suntem pe taramul mancarii sanatoase si naturale: cand am spus argintiu, cum se scrie asa se si mananca. Nu-mi dau seama unde ajunge sau se opreste chestia aia in stomacul meu. In linia asta, am mancat o treaba foarte interesanta care era un fel de frunza dulceaga impaturita cu niste mirodenii si graunte dulci si sirop inauntru, vopsita in aceeasi nuanta apetisanta de aurolac. Gustul aducea cu un fel de after-shave pe alocuri si admit ca una peste alta era foarte "interesanta". Ca sa nu zic gustoasa.

Admit inca nu sunt 100% confortabil cu bagatu mainii in mancare (al lor, nu al meu, evident) shi nici nu cred sa devin prea curand. Nu prea obisnuiesc nici sa ma holbez si oricum nu in timp ce imi mananc mancarea mea, dar cu coltzu ochiului pot spune ca nu se jeneaza sa ia cu mana orice din farfurie. Cu toate astea se spala mai mult decat ne spalam noi nainte de fiecare masa ;) shi respectiv dupa (aia e evident pentru ca sunt toti mozoliti imagine ca dak mancarea e mai lichida si masa mai lunga ajungi sa faci creturi de la sos asa cum faci cand stai mult in baie). Alta chestie e ca nu-i destul sa-si clateasca gura la chiuvete si unii isi baga degetele si se freaca mimand un fel de spalat pe dinti. Deci Ayona ai fi mama extraterestrilor sa apari suava cu periuta de dinti in sirul de la chiuvete si sa te speli pe dinti.

Deci cum spun, mancarea mi se pare extraordinar de gustoasa si sunt ok cu ideea de a nu sti ce e in ea, dupa cum nici denumirile nu reusesc sa le retin. Asa incat mai confund cate vreun fel de leguma cu denumirea bulinei rosii ce si-o pun in frunte la templu ka doar toate au 4 litere.

Pentru ca deja Kumar face viteza si asta in acelasi timp cu aruncatul de priviri la ecranul laptop-ului care il fascineaza, lucrul intelept e sa iau o pauza.


>>>>>
back. Cursa asta aseaza orice mancare si face pofta pentru cina, dak tot era vorba de food. Da. Mai adaug doar pentru ciuda prietenilor ca fructele este nebunie, papayele si ananasele este la toate pasurile, incepe sezonul de mango, plus o groaza de fructe pe care nu le-am incercat ever: guava, nuca proaspata de cocos, mosambi, un tip mai special de litchi, etc. La cantina refreshmentu e de obicei suc de rodii cu lapte (yeaaah!!!!) sau de lime cu menta. Sunt nebuni frate. Salata de fructe le are pe toate si in plus un fel de topping de miere.

Inchei acum pentru ca iata.

Ma gandesc decat sa trag la lista asta de mail mai bine sa-mi pun la punct un blog pe yahoo sau alt profile. Vad ca publicul nu insista cu fotografiile asa ca mai trag putin de timp.
[intre timp dupa cum vedeti mesajele au ajuns pe http://cozminelu.blogspot.com/

Salutari si grija cu sambureii.

No comments: