Sunday, November 30, 2008

Drowned Snake World

Hey! Long time, no see. Cum n-am avut raspunsuri sa ma motiveze, m-am lenevit.
Pana imi vine inspiratia sa scriu inca un capitol retrospectiv pe label-ul boa, sa va zic ce-a mai facut recent.

Acu vreo trei zile ma uit seara: era pornit in expeditie,... cred ca spatiul asta de juma de metru cub nici nu-l poate memora tot, incat daca intoarce capul mai napoi e mereu o surpriza:
- wow! o crenguta!
- oh! o frunzulita! era aici?
- oare unde ma gasesc?
- oare mai e mult pana la Amazon? etc.
Dar nah, la cat de proaste animale sunt si serpii, totusi nu l-a lovit Alzheimer-ul, deci stie macar unde e apa de baut. Asadar l-am gasit cu capul in cascada, sugand din baltuta. Si sta, si sta, si isi baga capul mai mult pe sub piatra acolo,...

Si a sezut cu capul in cascada juma de ora,... numa el si mintea lui stiu la ce s-o fi uitat atata, de ma gandeam se ineaca, i s-a urat cu viata, a adormit?
Dupa ce si-a terminat inhalatiile si limpezitul pe par, a plecat tot singur de acolo.

Asa ca intelegeti, animalele astea sunt facute cu mult timp si nu se plictisesc niciodata :) deci il las in ritmul lui...

Afara de toate astea, ca ziceam ce-a mai facut, pe lista e si un c..ca mare asta noapte.

Tuesday, November 18, 2008

The Shot

Am facut-o si pe asta: medicamentul anti-paraziti.

In primul rand ca Panacur se vinde in tub de 24g. Un tub = doza pentru un cal de 600kg. Not funny, avand in vedere ca serpele meu are 0,980 pe masurate.

Am exersat regula de trei-simpla cum n-am mai exersat-o din a sasea, apoi am fugit dupa cele mai mici seringi de la SensiBlu. Totul a palit, oricum, in fata problemei finale: cum i-l bag pe gat? De partea mea era doar faptul ca n-a mai primit nimic de trei saptamani si jumatate, deci cred ca puteam sa i-l pun si pe un stick USB, si l-ar fi inghitit (cu conditiile: stick-ul USB sa fie cald si sa se miste prin terariu).

Pregatit de aseara, intr-o cutie de plastic, avem una bucata soarec (nume de cod 005). The vet mi-a transmis clar ca NU trebuie sa ii dam soarecului sa inghita Panacur-ul, pentru ca ar putea interactiona cu sugurile gastrice dinauntru. Asa incat, cu un ac, cel mai gros, am incercat atata cat ma lasa si 005 sa-l manipulez, sa-i injectez medicamentul sub piele. Cum ma pricep la injectii cam tot atata cat stiu sa strunjesc in aluminiu, acul mi-a trecut de doua ori prin piele, incat la final 005 era improscat pe spinare cu o pasta alba, cu un usor miros de petrol. L-am uns bine si i-am dat drumul asa pe circuit,...

E vorba ca atata i-a fost de foame, ca n-a mai mirosit si comentat nimic. Din fericire: pentru ca soarecul incepuse deja sa se linga pe blana, spre groaza audientei (si nu c-ar fi avut pe el o doza cat pentru un animal de-un kil - iar 005 era cam departe de aceasta greutate).

Totul a fost in regula pana la urma: prima doza de anti-goange a ajuns la destinatie.

Monday, November 3, 2008

Emerald Rainbow

M-am mai uitat la saracutul din poza de pe net, ori s-a parlit la nas ori s-a batut cu vecinii de bloc. Exemplarul este in Zoo Schmiding. Irizatiile sunt interesante.

Iata-l si pe-al meu, cu acelasi curcubeu - poze facute la putin timp dupa naparlire.

Sunday, November 2, 2008

Jaws in Town

E timpul pentru un nou episod!

Cu zidurile si terariul, treaca-mearga: dar animalutzul? Coralul a aparut foarte rapid in peisaj! Sursa noastra avea doar in perioada de primavara animale disponibile, si dupa cum Ramunc avea un transport organizat, am pus si ceva verdetzuri pe lista de cumparaturi. Nici n-ajunsesem sa ma dezmeticesc bine din decizia luata, ca intr-o dupa-amiaza am fost chemat in mare graba la imparatie sa ne uitam la minunea de serpe.
Fara prea mult stres de la transport, statea cuminte in sacul de panza si dadea cu nasul sa iasa la aer. Dupa o scurta examinare a gurii si a dintilor, decizia a fost unanima si executata in zece secunde: animalul asta n-are ce cauta decat in terariu, ferecat cu patru lacate. In fine, cred ca terariul de carantina avea doar doua... cert e ca dintisorii lui,... pana cauciucului...

Dupa cum poate stiti, boa de smarald are cei mai mari dinti raportat la dimensiuni, dintre serpii neveninosi. Dupa o scurta rasfoire prin carti si net, cifra este de "up to 1.5inch"=3.7cm. Asta la un sarpe ce ajunge la doar 2.5m lungime. Daca tot m-am apucat, sa va mai spun cate ceva despre ei: specia este exclusiv arboricola - din accidente, momente de rataciri si spirit de aventura, poate s-o mai gasi vreunul si pe sol, dar in mediul natural foarte rar. Traieste in America de Sud, in paduri tropicale din zone joase - cu o distributie geografica din Columbia, Venezuela si statele Guyana, pana la o limita sudica undeva in Brazilia. Exista mai multe varietati, sa zicem 5, dar cele mai comune sunt doua: Guyana Shield si Amazon Basin. Se vorbeste despre el ca fiind unul din cei mai frumosi serpi: culoarea este verde cu pete albe, iar burta galbena. Petele sunt distincte si mult mai pronuntate la varietatea Guyana Shield, in vreme ce Amazon Basin are practic o dunga alba pe spinare, ce uneste petele intre ele. Nuanta, dispunerea solzilor, temperamentul - sunt cateva alte criterii dupa care se pot distinge subspeciile (inca neoficiale). Animalul este nocturn, aproape intreaga zi stand incolacit in pozitia specifica pe cate o creanga. Vaneaza tot ce misca: doar pentru ca sta in copac nu inseamna ca zboara dupa pasari si lilieci, ba chiar predominant se hranesc cu mamifere mici. Tot o postura specifica este si cea de atac, atarnand cu corpul in forma unor anse - pentru a se putea intinde cu rapiditate. De regula isi pastreaza coada invartita o tura sau doua peste o craca: evident, pentru a nu cadea in cap. Vederea nocturna este ajutata si de senzorii infrared de pe marginea gurii, din fosele termoreceptoare (care, asadar, nu se gasesc acolo doar pentru a imita un design de BMW Z3 ;) ).

Cam asta despre corallus in mediul lui natural. Noul nostru prieten se gasea insa intre peretii unui borcan de carantina, iar noi nu ne mai puteam dezlipi ochii de pe el. Desi,... "avea cu ce",... n-a dat niciun semn de agresivitate sau iritare. Trebuie inteles ca aceasta ar fi exceptia de la regula! - boa de smarald sunt in general cu temperament navalnic, animale care te tin la respect - sigur ca poti ignora aceasta realitate si sa-l dragalesti ca pe un piton regal, dar de ce sa nu folosesti un capsator mare in loc? Se spune ca o muscatura de la un astfel de sarpe n-o vei uita-o prea curand.

Dar al nostru si-a luat rapid casa temporara in primire, in vreme ce alaturi fierastraiele si bormasinile au inceput sa lucreze la cea "pe bune".

Iata doua link-uri cu pozitiile despre care vorbeam:
- pozitia de repaos (chiar daca in poza nu e cel mai sanatos animal pe care l-ati vazut...)
- pozitia de atac

c u later